Onderhuidse polarisatie

Het ongewone wordt vaak gewoon …. Het sluipt erin ..

Dit is een weerspiegeling van de maatschappij waarin we leven? Vaak onbewust of toch niet …. En willen we dit? Mijn oog viel op de advertentiecampagne rondom WOZ-bezwaar maken waarin een reus wordt afgebeeld die een stuk van het snoepgoedhuisje breekt en dat inde mond steekt. De reus moet een ambtenaar voorstellen en wordt neergezet als veelvraat en “jij bent klein en ik de macht”.

Dit is een weerspiegeling van de maatschappij waarin we leven? is dit de manier hoe we willen omgaan in onze samenleving met elkaar? Het gaat me hierbij om de fundamentele laag waar iemand of een groep – in dit geval de ambtenaren – wordt neergezet, onderhuidse polarisatie. 

In de maatschappij is er een beweging gaande dat we niet willen polariseren. Sire heeft er een campagne opgezet. En ondertussen maken we massaal gebruik van een bureau die aan het opruien is, om mensen tegenover elkaar te zetten. 

Het ongewone wordt vaak gewoon!

Kan het anders?
Ja natuurlijk, de boodschap van zo’n bureau had ook anders kunnen zijn in de sfeer van eerlijkheid en rechtvaardigheid. Dat zou verbindend werken i.p.v. een deze opruiende boodschap. 

Polarisatie

Soms is polarisatie heel duidelijk. Deze vorm van polarisatie is onderhuids en een gevaarlijke voor de maatschappij. We trappen erin en doen er veelal ook aan mee. Het gaat me hierbij niet om de vraag of het ambtelijk orgaan haar werk goed of niet goed doet. Het gaat erom hoe ze worden neergezet. 

Willen we een maatschappij met minder polarisatie? Een samenleving met meer verbinding? Het vraagt erom om persoonlijk kritisch te kijken naar je eigen invloed en gedrag. Door met ze zaken te doen en te ondersteunen ben je ook een schakeltje in deze polarisatie. Stel jezelf de vraag, doe ik hieraan mee of niet?

Zo stel ik mezelf de vragen:

  • Wil ik met een dergelijk bureau zaken doen?
  • Wil ik met de reclamemakers van een dergelijk bureau zaken doen?

Ik zou eerst de dialoog wel willen aangaan met ze. Wellicht is men onwetend ….  

Heb niet alleen zorg voor je collega, heb ook zorg voor de maatschappij

Ethisch zaken doen, een bijdrage leveren aan de maatschappij, samenleven gaat om zorg voor elkaar. Dat geldt niet alleen naar je partner toe, je kinderen, je collega’s, werknemers MAAR is overstijgend!!!! 

Het gaat OOK om zorg hebben voor de maatschappij en samenleving!!!!!

Dienstverlening

“Een nieuwe tijd vraagt om nieuw leiderschap en nieuwe verantwoordelijkheden. Daarom dat ik in mijn programma’s nieuw perspectief schets in teamvorming en leiderschap. Daarbij maak ik gebruik van inzichten vanuit andere culturen. Zoals Korps Mariniers: “leave no man behind”, de Ubuntu-filosofie; ik ben omdat wij zijn” die schets “heb altijd zorg voor elkaar, voor de natuur, voor de samenleving” en de Zulu’s cultuur die “de dialoog” centraal stellen”

Over FR-NK – Frank Rekers –

Frank Rekers positonering onder de merknaam FR-NK, hij is ook oprichter van 4Human Training, Coaching & Advies en Talking Stick Instituut en geeft teamtrainingen die de essentie raken. Daarbij maakt hij gebruik van elementen van andere culturen. Zoals Korps Mariniers en de Ubuntu-filosofie uit Zuid-Afrika. FR-NK verzorgt trainingen op gebied van leiderschap, teamvorming en coacht leidinggevenden, ondernemers en coaches in hun ontwikkeling. Deze gaan over doelen, waarden, leiderschap, teamvorming en de kracht van het buddy-systeem. Interessant voor teamdagen, events, congressen, teamuitjes, ondernemersvereningen etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *