van Droom naar Werkelijkheid

Dit is de titel van een waar gebeurd verhaal. Opgetekend door mij, Frank Rekers en gebaseerd op mijn ervaringen en die van mede oud mariniers over een roei-challenge van Rotterdam, Vlissingen, Londen die we in 2015 volbrachten. Hier vind je een kleine impressie van de tocht en vind je enkele passages uit het boek.

van Droom naar Werkelijkheid

Dit is de titel van mijn boek, een waar gebeurd verhaal gebaseerd op mijn ervaringen om met oud- mariniers te gaan roeien van Rotterdam – via Vlissingen – naar Londen in 2015. Samen met oud mariniers hebben we in 2 jaar tijd van niets, iets weten te maken. Te weten de grootste sloeproeivereniging van Nederland. Niet door discussie maar gewoon door te doen. Mariniers eigen. Oftewel kip konijn. En we deden het voor onze buddy’s in nood. Daarover schreef ik een boek, vertel en inspireer ik graag in lezingen en workshop. Hoe we hier een succes van hebben gemaakt en veel meer. Een waar verhaal over verbondenheid, kracht en toewijding en waar dit toe kan leiden.

Uit het boek ”van Droom naar Werkelijkheid’
Op 27 december 2013 ontving ik een mail van Patrick (oud-marinier) en nam ik kennis van deze ‘once in a lifetime experience’. Ik las de mail en herinner me enkele kernwoorden: 350 kilometer roeien, van Rotterdam naar Londen, finishen onder de Tower Bridge, met oud-mariniers, voor een goed doel.

“de Korpswaarden: Verbondenheid, Kracht & Toewijding”

Mijn hart bonsde van opwinding: het gierde door mijn lichaam. Direct heb ik mijn hart laten spreken. Ik belde Patrick, had voor de vorm nog wel een paar vragen, maar beloofde meteen dat ik meedeed. Een echte droom komt vanuit het hart en laat zich niet weerhouden door de ratio. er waren duizenden redenen geweest om niet mee te doen. Om dat risico direct te elimineren committeerde ik me direct tot deelname. De typische eigenschappen van de marinier kwamen daarbij heel goed van pas. De marinier heeft een doeners-mentaliteit. Er is altijd een weg; er is altijd een manier; er wordt altijd gedacht in oplossingen. Dat kenmerkt ons!

De roei-challenge

Op 12 september 2015 komen 12 sloepen met 100 oud-mariniers al roeiend onder The Tower Bridge in Londen aan. Ze hebben zojuist een monstertocht van 350 kilometer sloeproeien achter de rug. Een week eerder zijn ze onder de Erasmusbrug in Rotterdam vertrokken. Er zijn duizenden redenen geweest om het plan als onrealistisch te beschouwen en duizenden redenen geweest om de voorbereidingen te staken. Een marinier gaat verder waar andere stoppen, denkt altijd in oplossingen. Kan niet bestaat niet!

Uit het boek…, de Korpswaarden

“De drie Korpswaarden van de mariniers zijn verbondenheid, kracht en toewijding. Dit zijn de DNA-bouwstenen van de Korpsgeest. Ze zijn het ankerpunt van de 36 eigenschappen en waarden die een marinier tot een marinier maken. Ze ontstaan tijdens de opleiding, training en inzet. Deze drie Korpswaarden, met hun onderliggende eigenschappen, genereren samen de trots die iedere (oud-)marinier voelt om deel te maken van het Korps Mariniers. Dat is wat hem marinier maakt. Voor het leven…”

Generaal Oppelaar tijdens zijn speech in Vlissingen

De beroemde aartsbisschop Tutu refereerde in een van zijn speeches aan het Zuid-Afrikaanse begrip “Ubuntu”. Ubuntu betekent zoveel als: ‘een mens is een mens, omdat er anderen zijn’, ‘je bent niet in relatie tot een ander’. Het gaat hier om de universele waarden zoals verbondenheid, en respect, gaat om elkaar zien, elkaar willen helpen. En dat is we als mariniers ook zijn: “Leave no man behind’ vervolgt: “Als je je niet veilig voelt in welke vorm dan ook, dan gaat het erom dat degene zich gezien en gehoord voelt. En dan is het nu ook in deze tijd van corona heel erg belangrijk om mensen te zien.”

Uit het boek…, verbondenheid

“De sterke verbondenheid tussen mariniers van alle rangen en standen is het krachtigste wapen om gevaar, angst en stress tijdens het operationeel  optreden te overwinnen. Deze bijzondere band is gebaseerd op loyaliteit en respect voor elkaar en elkaars opvattingen. Onderling vertrouwen en humor creëren een unieke saamhorigheid die mariniers in staat stelt grootse uitdagingen aan te gaan. Een marinier presteert het beste in de eenheid van de groep. Niemand is groter dan het team…”

Boek bestellen?

Diverse teksten hierboven vind je ook in het boek “van Droom naar Werkelijkheid”. Interesse in het boek, een lezing, workshop, een teamtraining of coaching op gebied van persoonlijk leiderschap. Bestel of informeer direct voor de mogelijkheden.

Lezing of workshop aanvragen?

Rondom deze tocht en alle voorbereiding incl. uitdagingen geeft FR-NK lezingen, workshop en trainingen. Deze gaan over doelen, waarden, leiderschap, teamvorming en de kracht van het buddy-systeem. Interessant voor teamdagen, events, congressen, teamuitjes, ondernemersvereningen etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *