Algemeen belang boven individueel belang

Als ik dit schrijf ben ik net terug (januari 2023) van een reis vanuit Marokko. We bezochten Marrakech, deden een hike in het Atlasgebergte, family-time, Haman en hebben de energie geproefd van de noord-Afrikaanse cultuur.

Ikke ikke ikke en de rest kan stikke!

Wat me opvalt en zo bijzonder. Het community-denken is hier tot in de genen aanwezig. In West-Europa proberen we te verkopen en halen alle skills uit de kast om iemand over te halen om te kopen, proberen elkaars vliegen af te vangen, meestal vanuit persoonlijk gewin en winstbejag. Liever kopen bij jou dan bij de concurrent …. Ook nog eens met het risico dat op de loer ligt om je dienst of product onterecht beter voor te doen dan de concurrent.

Teamperformance in optima forma

Daarentegen in Marokko gaat het niet om dat je de Euro besteed aan de shop die je binnenloopt maar dat de Euro of Marrokaanse Dirham wordt besteed aan de gemeenschap, naar wie is minder relevant! Zo had ik de keuze uit 2 hikers – Mohammed of Abdul – voor een hiking in het Atlasgebergte. Ze gingen niet de concurrentie aan. De bevrediging bij hen zat erin dat ik geld besteedde aan de gemeenschap, naar wie is niet relevant. Ze stemden onderling af wie de hike ging doen i.p.v. een gevecht om de klant. Prachtig vporbeeld van samenwerken en communitydenken! Denken en handelen vanuit algemeen belang in plaats van indiviudeel belang!!

Het gaat jou goed = het gaat mij goed

In een shop nam hij mij met liefde mee naar een andere shop waar wel iets voor je is. Kun jij je voorstellen dat een winkelier hier met je meeloopt naar een andere shop omdat die wellicht iets beters te bieden heeft? Het algemeen belang gaat voor het persoonlijk gewin.

Ubuntu gedachte

“Het heeft ook iets weg van de Zuid-Afrikaanse Ubuntu-filosofie. Gaat het jou goed, dan gaat het mij ook goed. Wij gaat boven ik. Het is het ultieme gemeenschapsdenken. Reizen maakt me blij want elke keer geeft het weet verfrissende en verrassende inzichten en leer ik van andere culturen.

Dit keer met een ervaring met Teamperformance in optima forma. Komend jaar blijf ik teamtrainingen geven in Teamperformance, veelal met een sausje vanuit andere culturen”

Over FR-NK – Frank Rekers –

FR-NK, oprichter van 4Human Training, Coaching & Advies geeft teamtrainingen die de essentie raken. Daarbij maakt hij gebruik van elementen van andere culturen. Zoals Korps Mariniers en de Ubuntu-filosofie uit Zuid-Afrika. FR-NK verzorgt trainingen op gebied van leiderschap, teamvorming en coacht leidinggevenden, ondernemers en coaches in hun ontwikkeling. Deze gaan over doelen, waarden, leiderschap, teamvorming en de kracht van het buddy-systeem. Interessant voor teamdagen, events, congressen, teamuitjes, ondernemersvereningen etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *