Een andere kijk op leiderschap en samenwerken

Er was eens …….

…………………… een antropoloog en die stelde voor een spel te spelen voor aan en aantal kinderen van een Zuid-Afrikaanse stam. Hij zette een mand vol fruit bij een boom en vertelde de kinderen die er als eerste was al het fruit had gewonnen

Toen hij zei dat ze moesten rennen pakten ze elkaars hand en renden ze samen. Daarna zaten ze samen te genieten van hun lekkernijen. Toen de antropoloog vroeg waarom ze samen naar het fruit liepen, terwijl een van al het fruit had kunnen hebben, zeiden ze:
UBUNTU; “hoe kan een van ons gelukkig zijn als alle anderen verdrietig zijn!” Ubuntu betekend uit de Xhosa-cultuur: ik ben omdat WIJ.

Ubuntu betekend in de Xhosa-cultuur:

ik ben omdat WIJ zijn

Individueel of samen

In organisaties en teams zie ik vaak sturing op individuele beloning. Wie heeft de meeste omzet gerealiseerd? Wie is de medewerk(st)er van de maand op een bepaald gebied? Daarmee vergroot je de afstand en de zorg voor elkaar. Als team, en een team bestaat uit individuen, dien je gezamenlijke verantwoordelijk te nemen. Ieder wordt verantwoordelijk voor het welzijn en succes van een ander. dit verhaal symboliseert dat.

Wil je je verder ontwikkelen in leiderschap en teamontwikkeling? Tijdens de leiderschapstraining Leidershapslessen Nelson Mandela – die ik regelmatig verzorg – leer je meer over het gedachtegoed Ubuntu. Deze training is er in een in-company training en als open training.

Het is een krachtige kijk op samenwerkingen want eigenlijk zegt die: “ik ben ziek = wij zijn ziek”, “ik heb succes = wij hebben succes” en daarmee hebben we direct de verantwoordelijkheid voor elkaars welzijn en geluk/ succes.

Ik ben ziek = wij zijn ziek,

ik heb succes = wij hebben succes

Voorbeeld

Nelson Mandela was een groot aanhanger van de Ubuntu-filosofie. Hij was een groot voorbeeld voor velen en ik heb me verdiept in zijn leiderschapsstijl. Dit reik ik aan in trainingen, workshops en lezingen.

Link voor de training: Leiderschaplessen Neslon Mandela. Link, klik hier

Leiderschapslessen Nelson Mandela

FR-NK

Sinds september 2022 gaat Frank Rekers, oprichter van 4Human Training, Coaching & Advies en Talking Stick Instituut met zijn expertises onder de naam FR-NK door. Zowel 4Human Training, Coaching & Advies en Talking Stick Instituut blijven bestaan.