Algemeen belang boven individueel belang: “leren van andere culturen”

19 januari 2023

Ik ben net terug van een reis vanuit Marokko. We bezochten Marrakech, deden een hike in het Atlasgebergte, family-time, Haman en hebben de energie geproefd van de noord-Afrikaanse cultuur.

Wat me opvalt en zo bijzonder. Het community-denken is hier tot in de genen aanwezig. In West-Europa proberen we te verkopen en halen alle skills uit de kast om iemand over te halen om te kopen, proberen elkaars vliegen af te vangen, meestal vanuit persoonlijk gewin en winstbejag. Liever kopen bij jou dan bij de concurrent …. Ook nog eens met het risico dat op de loer ligt om je dienst of product onterecht beter voor te doen dan de concurrent.

Ikke ikke ikke en de rest kan stikke!

Teamperformance in optima forma

Daarentegen in Marokko gaat het niet om dat je de Euro besteed aan de shop die je binnenloopt maar dat de Euro of Marrokaanse Dirham wordt besteed aan de gemeenschap, naar wie is minder relevant! Zo had ik de keuze uit 2 hikers – Mohammed of Abdul – voor een hiking in het Atlasgebergte. Ze gingen niet de concurrentie aan. De bevrediging bij hen zat erin dat ik geld besteedde aan de gemeenschap, naar wie is niet relevant. Ze stemden onderling af wie de hike ging doen i.p.v. een gevecht om de klant. Prachtig vporbeeld van samenwerken en communitydenken! Denken en handelen vanuit algemeen belang in plaats van indiviudeel belang!!

In een shop nam mij met liefde mee naar een andere shop waar wel iets voor je is. Kun jij je voorstellen dat een winkelier hier met je meeloopt naar een andere shop omdat die wellicht iets beters te bieden heeft? Het algemeen belang gaat voor het persoonlijk gewin.

Het gaat jou goed = het gaat mij goed

Ubuntu-gedachte

Het heeft ook iets weg van de Zuid-Afrikaanse Ubuntu-filosofie. Gaat het jou goed, dan gaat het mij ook goed. Wij gaat boven ik. Het is het ultieme gemeenschapsdenken. Reizen maakt me blij want elke keer geeft het weet verfrissende en verrassende inzichten en leer ik van andere culturen.

Dit keer met een ervaring met Teamperformance in optima forma. Komend jaar blijf ik teamtrainingen geven in Teamperformance, veelal met een sausje vanuit andere culturen.

FR-NK

FR-NK, oprichter van 4Human Training, Coaching & Advies geeft teamtrainingen die de essentie raken. Daarbij maakt hij gebruik van elementen van andere culturen. Zoals Korps Mariniers en de Ubuntu-filosofie uit Zuid-Afrika.