Interview RTV Oost over hulpverlening orkaan Hugo

Hieronder deel van artikel bij RTV Oost en hieronder en de link van de uitzending.

Hengeloër Frank Rekers was 21 jaar toen hij als marinier assistentie verleende op de Bovenwindse Eilanden Sint Maarten en Saba. Het was in 1989 toen orkaan Hugo een ravage aanrichtte in het Caribisch gebied. Rekers hielp bij de opbouw en patrouilleerde tegen plunderingen. “Dat ik iets voor die mensen daar iets kon betekenen heeft mij veranderd.”

“Je gaat met nul verwachtingen naar zo’n eiland. Daar ben je tijdens de opleiding op voorbereid. Wat wij daar aantroffen was een grote puinhoop. Omgevallen elektriciteitspalen, daken die van huizen waren afgewaaid, grote stenen op de weg. We zijn direct samen met de lokale bevolking gaan opruimen en opbouwen”, zegt Rekers.

Af en toe sloegen we een arm om hen heen!

Orkaan Hugo 1989

De hulp die de mariniers verleenden viel niet direct onder de vlag van de VN, maar is wel onder dezelfde noemer te scharen. Hulp bieden aan hen die in nood zijn. “Bij de mariniers wordt je opgeleid als een soort van vechtmachine, maar dat is maar ten dele waar. Je wordt ook opgeleid om aan mensen hulp te bieden die in nood zijn”, zegt Rekers.

De orkaan en de nasleep daarvan heeft indruk gemaakt op de nog jonge Frank. Het heeft daarna zijn leven en de kijk op de wereld gevormd. De idealen van de Verenigde Naties kan hij dan ook van harte onderschrijven. “We hebben de Verenigde Naties meer nodig dan ooit, maar dan toepasbaar naar het gedrag dat wij hier in Overijssel vandaag de dag hebben”, zegt Rekers.

Voorbeeld geven

Rekers vervolgt: “Als je je niet veilig voelt in welke vorm dan ook, dan gaat het erom dat degene zich gezien en gehoord voelt. En dan is het nu ook in deze tijd van corona heel erg belangrijk om mensen te zien.”

Dat is ook precies datgene wat de mariniers in 1989 op Saba hebben gedaan. Zelf de handen uit de mouwen steken en het goede voorbeeld geven. “We waren er voor de mensen daar. Af en toe sloegen we een arm om hen heen. En als ze wisten hoe ze zelf verder konden bouwen gingen wij weer naar het volgende huis”, zegt hij.

Corona

Nu in coronatijd ziet Rekers hetzelfde gebeuren. Mensen vereenzamen, takelen af, of voelen zich niet meer veilig. “Het is daarom fijn om mensen te zien, een handreiking te doen, en te luisteren. Dat is iets wat wij in het hier en nu iedere dag bij de buurvrouw of buurman kunnen doen.”

VN meer nodig dan ooit

Download artikel

Wil je het hele artikel lezen?
Dan vind je hier de link naar het artikel.

Hele intreview met beelden lezen/ bekijken

In 1989 assisteerde FR-NK bij de orkaan Hugo die toen op de bovenwindse eilanden ( St. Maarten, Saba, St. Eustasius) huis heeft gehouden.

Assistentie door mariniers op St. Maarten
Frank Rekers met zijn buddy’s op het eiland St. Maarten voor assistentie bij orkaan Hugo. Plunderingen voorkomen en helpen bij de wederopbouw.

Over FR-NK – Frank Rekers –

Frank Rekers positonering onder de merknaam FR-NK, hij is ook oprichter van 4Human Training, Coaching & Advies en Talking Stick Instituut en geeft teamtrainingen die de essentie raken. Daarbij maakt hij gebruik van elementen van andere culturen. Zoals Korps Mariniers en de Ubuntu-filosofie uit Zuid-Afrika. FR-NK verzorgt trainingen op gebied van leiderschap, teamvorming en coacht leidinggevenden, ondernemers en coaches in hun ontwikkeling. Deze gaan over doelen, waarden, leiderschap, teamvorming en de kracht van het buddy-systeem. Interessant voor teamdagen, events, congressen, teamuitjes, ondernemersvereningen etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *