2 februari 2023
“Ik ben degene die verbeteren moet, zodat de spelers hun niveau kunnen verhogen”: trainer Simeone van Atletico Madrid. Deze woorden sprak hij onlangs uit en symboliseren de ultieme vorm van leiderschap. Het is coaching met zelfreflectie in optima forma. Het zijn woorden die raken. Raken omdat er zoveel in besloten ligt. Alle ontwikkeling begint nu eenmaal met zelfreflectie. Het is voorbeeldgedrag dat aanspreekt en waarmee je mensen voor je wint.
Zelfreflectie is reflecteren op je eigen gedrag, op je functioneren en je eigen rol. Deze is tweeledig want enerzijds kijk je naar jezelf en ben je bewust van de impact van je gedrag op anderen en anderzijds ben je ook bewust wat het gedrag van anderen met jou doet.
Verantwoordelijkheid nemen
We leven in een maatschappij waarin we snel vingertje wijzen. We kijken naar fouten van anderen, veroordelen dat vaak en daarmee onttrekken we ons vaak aan onze eigen verantwoordelijkheid.
Zelfreflectie is vaak moeilijk. Men moet dan kijken naar de eigen rol. Zelfreflectie kent twee kanten.
Bij zelfreflectie kan men zich ondergeschikt opstellen. Dit doet men dan overmatig waardoor men alles op zichzelf betrekt. Daarmee doet men zichzelf te kort maar ook die ander wordt niet geconfronteerd met zijn of haar gedrag. Een dergelijke ondergeschikte opstelling maakt vaak kwetsbaar en gaat ten koste van vertrouwen.
Bij zelfreflectie kan men zich ook boven de ander stellen. Dit is gebrek aan zelfreflectie. Dit uit zich vaak door anderen te beschuldigen en kritiek hebben op anderen. Het is een vorm van leiderschap die vaak wat oproept bij een ander. Respect gaat daarmee vaak verloren.
Hoe werk je dan het beste samen?
Samenwerken doe je door te reflecteren op je eigen gedrag en de invloed die dit heeft op een ander, door te reflecteren op elkaars gedrag, op ieders rol hierin, door verwachtingen af te stemmen en daar afspraken over te maken. De BAA-formule kan je hierbij helpen.
B. De eerste letter B staat voor: Bespreken
Ga elkaars gedrag en wat dit oproepen bespreken, ga in dialoog. Waarom dialoog? Omdat dialoog geen oordelen en veroordelen kent. Er wordt gedeeld wat er in elkaars gedrag wordt opgeroepen. Men luistert naar elkaar en er wordt niet gereageerd. Naar elkaar luisteren en elkaar begrijpen staat hierbij centraal.
A. De tweede letter, de eerste A staat voor: Afspraken maken
Maak afspraken over hoe je met elkaar wilt omgaan. Zonder afspraken is er een gevoel gedeeld waardoor je niet verder komt. Kortom, maak afspraken. De B en A zijn complementair want als je alleen afspraken maakt wordt het een koude boel.
A. De derde letter, de tweede A staat voor: Aanspreken
Spreek elkaar aan. En hier zit een belangrijk punt. Spreek elkaar aan op het gewenst gedrag. Kortom motiveer en stimuleer bijv. ”fijn dat je daar rekening mee hebt gehouden” etc. Vaak spreken we elkaar aan op de afspraken die niet nagekomen is. Ik zeg niet dat je dat niet hoeft te doen maar alleen aanspreken op niet gewenst gedrag of afspraken die niet nagekomen worden geeft eenzijdige beweging. Richt je dus op het goede.
Bewust zijn en kijken naar je eigen gedrag en rol in een proces is de hoogste vorm van coaching; zelfcoaching. Hoe meer we dat doen hoe effectiever samenwerkingen zijn.
Over Simeone
Diego Pablo Simeone is zijn volledige naam. Hij is een Argentijnse voetbaltrainer en voormalig profvoetballer. Hij speelde als middenvelder bij onder andere Sevilla, Atlético Madrid, Internazionale en SS Lazio. Sinds december 2012 is hij trainer Atlético Madrid. Hij veroverde met deze club diverse prijzen waaronder 2 x de Spaanse landstitel, 1 x de Spaanse beker, 1 x de Spaanse Supercup, 2 x de UEFA Europa League en 2 x de UEFA Super Cup.
FR-NK
FR-NK, oprichter van 4Human Training, Coaching & Advies geeft teamtrainingen die de essentie raken. Daarbij maakt hij gebruik van elementen van andere culturen. Zoals Korps Mariniers en de Ubuntu-filosofie uit Zuid-Afrika. FR_Nk verzorgt trainngen op gebied van leiderschap, teamvorming en coacht leidinggevenden, ondernemers en coaches in hun ontwikkeling.